Amit a lúgosításról érdemes tudni
Rengeteg ember, orvos dolgozik azon, hogy egy megfelelõ és mindenkire egyértelmûen mûködõ táplálkozási szabályrendszert hozzon létre. Esetleg egy teljesen új megközelítésbõl próbálja megoldani a problémákat. Sokan közülük nem szakemberek (lásd a 100 féle fogyókúrát, amellyel az embereket kínozzák, és a végén nem mûködik...) A lúgosítás mint módszernek van létjogosultsága, de ahogy még többször le fogom írni: nem lehet az egészséges táplálkozás szabályait figyelmen kívûl hagyni , és csak a lúgosításra rámenni. Ennek súlyos következménye lehet. A lúgosítást mint kiegészítõ és nagyon hasznos technikát kell alkalmazni. A sikerhez így mindkét módszer alapvetõ ismerete szükséges (1-helyes táplálkozás, 2- lúgosítás )
A szervezet anyagcsere folyamatában egy csomó káros anyag képzõdik, illetve a táplálkozással is viszünk be egy sor nemkívánatos anyagot. Ezek különbözõ hatásokat fejtenek ki, köztük kémiai folyamatokat. Azt tudjuk, hogy a lúgok a savakat közömbösítik, így egy semleges pH érték jön létre. A gyomor savat tartalmaz az ételek elsõ számú bontásához, így ez alapvetõen hasznos.
A lúgosítás szabályai szerint az édességek kevésbé savasítanak, így jónak tekinthetõk, ám ha sokat fogyasztunk az komoly elhízást és egyéb problémát okoz.
A probléma forrása: amíg az "ember" vadászott, halászott, addig nem nagyon tartósított, így mindent frissen fogyasztott, ám a rohanó "civilizáció" és kultúra az élelemszerzéstõl a tárolásig mindent felgyorsított, így ma olyan ételeket eszünk, amelyek távol állnak a "frisstõl", de még az egészségestõl is. Az emberi test – ha csak az evolúciót nézzük – nem alkalmazkodott ehhez a gyors változáshoz, amit az élelmiszerek jelentenek. A testét többszörösen túlterheli mérgekkel, és egyéb nem kívánt anyagokkal, így nem csoda, hogy a táplálkozás témakörében keresendõ a megoldás egy része. Azok az ételek, amelyeket ma eszünk, hiányosak. Nem szolgáltatnak sok építõkövet a testnek, hogy helyrehozza magát. Lásd az allergiák, elhízás, egyéb szervi bajok… A lúgosítás is ezért jött létre, hogy orvosolja a problémákat.
Rengeteg étel, ami fínom, savasít vagy valamely káros hatással, mellékhatással együtt nem tesz jót a testnek, de "ezen nõttünk fel". Azt gondolhatjuk, hogy amit a nagyszülõk is ettek, az biztosan egészséges, és ez részben így is van. Csak akkor még kevesebb volt a tartósítószer, és egyéb adalékanyag. Illetve mást használtak ugyanannak a célnak az eléréséhez (ételszínezék, tartósító, stb.) Ma már nem ugyanazt a mérget esszük.
Az egészséges táplálkozás ma már azt jelenti, hogy a megvásárolt áruk mellett – amelyekben válogathatunk – szükséges egyéb (a hiányzó anyagok) összetevõk pótlása. Ilyenek a vitaminok és nyomelemek, és persze ezek megfelelõ aránya. Ha most eltekintünk a szénhidrát és fehérje felborult arányáról, akkor azt kell mondani, hogy a hiányzó anyagok járulnak hozzá az elsavasodáshoz. És itt vissza is tértünk az eredeti témához. Mi a lúgosítás? A szervezet túlzott megterhelése által létrejött savasodás megszüntetése és helyreállítása. Ám ne feledjük el, hogy a lúgosítás szabályai mellett az egészséges táplálkozás szabályait is be kell tartanunk! Tudnunk kell, hogy a lúgosító étrend nem veszi figyelembe táplálkozásunk egyéb tényezõit, vagyis például a rosttartalmat, koleszterin-bevitelt, glikémiás-indexet, így ha nem tartjuk be az egészséges táplálkozás ajánlásait is, akkor tájékozatlan kezekben ártalmas lehet. Bár lúgosító hatású a bor, sör, lehetõleg csak kis mennyiségû és jó minõségû bort fogyaszthatunk heti néhány alkalommal, de kerülni kell a nagyobb mennyiségû alkoholfogyasztást. Ugyanez igaz az édességekre is – a cukor, méz, lekvárok és a zsiradékok elvileg szabadabban fogyaszthatóak, ugyanakkor ezek az egészséges táplálkozás ajánlásainak megfelelõen túlzott mennyiségben nem javasolt. Ez igaz a kakaó, kávé, tea fogyasztására is: fogyasztásuk elsõsorban csak élvezetet jelent számunkra, hasznuk csak korlátozott mértékben van, így nagyobb mennyiségben kerülendõek.
A lúgosítás során, amennyiben csak azokat az ételeket fogyassztjuk, amelyek lúgosítanak, akkor komoly egészségügyi problémákat is okozhatunk magunknak. Ha a helyes táplálkozást sikeresen megvalósítjuk, akkor a lúgosításra nem kell ügyelnünk, hiszen a jól mûködõ szervezet ezt megoldja. Mindössze a megfelelõ "anyagokra" van szüksége ehhez.
lúgosítás - szemlélet
Dr. Robert Young, amerikai sejtbiológus kutató több évtizedes kutatást követõen úgy találta, hogy amikor a test sav-bázis, vagy sav-lúg aránya egészséges egyensúlyban van, akkor a kórokozók képtelenek benne megtelepedni.
Ahhoz, hogy a lúgosítással megfelelõ hatást érjünk el, elõször is a helyes étrendet kell megértenünk. Ezután lehet finomítani és megfelelõ szintre hozni a szervezetünket. Az évtizedes rossz táplálkozási beidegzõdéseket nem lehet egyik napról a másikra megváltoztatni. Viszont minden nap tehetünk egy lépést e felé. Egy idõ után már a régi rossz szokások helyett az egészség válik "szokássá".
savasít vagy lúgosít? - néhány élelmiszer
Erõsen lúgosít | Lúgosít | Kevésbé lúgosít | Táplálék kategóriák | Kevésbé savasít | Savasít | Erõsen savasít |
Stevia | juharszirup, rizsszirup | méz, finomítatlan cukor | ÉDESÍTÕK | kezelt méz, melasz | (fehér) cukor, barna cukor | NutraSweet, Equal, aszaprtám, Sweet 'N Low |
citrom, görögdinnye, lime, grapefruit, mangó, papaya | datolya, füge, sárgadinnye, szõlõ, kiwi, szeder, alma, körte, mazsola | narancs, banán, cseresznye, ananász, barack, avokádó | GYÜMÕLCSÖK | szilva, kezelt gyümölcslevek | meggy, rebarbara | szeder, áfonya, aszalt szilva |
spárga, vöröshagyma, zöldséglevek, petrezselyem, nyers spenót, brokkoli, fokhagyma | okra, zöldbab, cukorrpéa, zeller, fejes saláta, cukkini, édesburgonya, szentjánoskeny | répa, paradicsom, nyers kukorica, gomba, káposzta, borsó, krumplihéj, olívabogyó, szójabab, tofu | HÜVELYESEK, ZÖLDSÉGEK | fõtt spenót, (vörös) Kidney bab, zöldbab | burgonya (héj nélkül), pinto bab, száraz fehér bab, limabab | csokoládé (kakaóbab) |
mandula | gesztenye | MAGVAK | tökmag, napraforgó mag | hikori dió, kesudió | mogyoró, dió | |
olíva olaj | lenmagolaj | repceolaj | OLAJOK | kukoricaolaj | ||
amaránt, köles, vadrizs, quinoa | GABONAFÉLÉK | búzacsíra, tönköly, barnarizs | fehér rizs, kukorica, hajdina, zab, rozs | búza, fehér liszt, sütemények, tészták | ||
HÚSOK | szarvas, hidegvizi halak | pulyka, csirke, bárány | marha, sertés, rákfélék | |||
anyatej | szójasajt, szójatej, kecsketej, kecskesajt, tejsavó | TOJÁS, TEJTERMÉKEK | tojás, vaj, joghurt, vajkrém, túró | kezeletlen tej | sajt, homogénezett tej, jégkrém | |
gyógynövény teák, limonádé | zöldtea | gyömbér tea | ITALOK | tea | kávé | sör, röviditalok |